Hur går det till?

Vilka delar består ditt set av?

Ett golfset består av 4 typer av klubbor och med olika syften.

Driver och träklubbor syftar till att slå långt från tee eller fairway och har mindre fokus på precision. Det handlar om att pricka en fairway helt enkelt. Med dessa klubbor är riktningen oftast den största felkällan och där man kan spara mest slag.

Järnklubbor (hybriden är en järnklubba) är ett redskap som ska träffa greener och handlar mindre om längd och mer om riktning samt längdkänsla, även om en del spelare känner att dom behöver mer längd i järnen.

Wedgar handlar om spelet runt green och situationer när du hamnat i problem, bunkerslag, lobbar över hinder eller varför inte när du har “lite” green att spela på.

Puttern är ett precisionsredskap där längdkänsla är det viktigaste och den klubba där loftet har kanske mest inflytande på resultatet av dina slag. Jo det är faktiskt så, det finns ett stort utbud av loft för att passa olika svingar. Anpassa din putter, inte din puttning.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, principiellt så har du 4 klubbor i bagen och det är dessa fyra som man gör en customfitting på. Jag tycker driver eller järnset är där man ska börja och anledningen till det är att man får mest synlig effekt på kortast tid. Faktum att det är enklast att börja med drivern då de allra flesta spelar med “fel” driver vad det gäller loft, skaft och skaftlängd och dessa tre komponenter är oerhört viktiga för längd och precision.

Hur går det till?

Processen ser ungefär likadan ut oavsett vilken del av setet vi optimerar även om övningarna skiljer sig. Så snart du bestämt dig för att skaffa en enastående klubba eller set av klubbor så bokar du en tid med mig.

1. Vi träffas över en kopp kaffe och du berättar om vad du vill utveckla och vad som är dina styrkor.

2. Vi beger oss ut i hallen och du får värma upp i lugn och ro. Under tiden kollar jag igenom dina klubbor för att få mig en bild vad du har och även hur du använt dom. Om det är en helsetsfitting så mäter jag upp ditt set med avseende på  loft, lie, faceangle, svingvikt, skaftvikt och flex.

3. Vi väljer ut den klubba som du vill börja med. Det är normalt driver eller din favoritjärnklubba. Under hela passet så rullar Flightscope och “spelar” in dina slag.

4. Du slår ett 20-tal bollar och jag ställer lite frågor om slagen du slår och klubban du använder. Under tiden analyserar jag data jag får från Flightscope samt din sving. Det jag tittar på främst är vändningen i baksvingen, nedsving, release samt fysisk styrka och klubbhuvudets hastighet. Det är här skaftets bendprofile blir superviktig.

5. Du tar en kort paus medan jag tar några mått på dig för att se att att du har hyfsat rätt längd på klubban och greppstorlek.

6. Jag sätter ihop en klubba som jag bedömer kan vara lämplig för din sving, storlek och fysiska förmåga. Med hjälp av observation och flightscopedata kan jag sätta ihop en klubba som fungerar mycket bra. Du har naturligtvis fullt inflytande över vilken modell du väljer även om jag helt säkert kommer ha åsikter.

7. Du slår 3-5 slag och jag justerar efterhand främst svingvikt men även övriga delar som tex grepp, loft, lie, skaft och till och med klubbhuvud. Denna procedur upprepar vi tills du känner dig nöjd och vi ser verklig förbättring i flightscopedata med avseende på spridning i längd och sida samt genomsnittlig slaglängd.

8. Vi kommer överens om klubbans “recept”, ett pris och när den ska vara klar. Vi bestämmer en tid då vi träffas igen. Det tar cirka 2 veckor att få sin nya driver. Då detta är 100% individanpassat så beställs komponenter för varje kund då den mängd kombinationer som krävs för snabbare leverans är omöjlig att hålla i lager.

9. Vi träffas igen och du får nu “din” driver att slå med och vi  startar om vid punkt 2 och gör en koll av att vi fått till det. Om inte så kommer vi överens om vad i driverns specifikationer vi ska skruva på.

10. Drivern levereras till golfhallen och jag mailar/ringer och meddelar dig att den är klar för avhämtning och betalning.

11. Du hämtar upp drivern och betalar.

12. Om du upplever efter ett par ronder att det inte blev 100% bra så träffas vi igen och testar samt justerar.